Yrityksellesi säästöjä lisenssioptimoinnilla Artikkelit

Ohjelmistolisenssit ovat yrityksille haasteellisia hallita: Nykypäivänä lähes jokainen yrityksen työntekijä, varsinkin PK-yrityksessä, voi asentaa ohjelmistoja laitteisiinsa eli tietokoneelle, älypuhelimeen tai tablettiin. Ostoprosessi on yleensä hyvin hallussa, mutta tieto siitä, miten hankittuja ohjelmistoja käytetään, jää tekemättä tai on puutteellisesti organisoitu. Käytössä voi olla yllättävän paljon turhia sovelluksia ja lisenssejä, jotka tuovat vuositasolla yritykselle valtavat määrät kustannuksia.

 

Ratkaisuna Excel?

Usein Excel-pohjainen listaus on ratkaisu tähän(kin) tehtävään ja onhan se tyhjää parempi. Tosiasia on kuitenkin, että usein listaus käytössä olevista ohjelmista ei riitä. Tarvitaan yksityiskohtaisempaa tietoa sovelluksen käytöstä, käyttäjistä, lisenssien määrästä ja voimassaolosta.

 

Vai sittenkin ICT-infran hallintajärjestelmä?

Markkinoilla on saatavilla useita tuotteita ICT-infran hallintaan, joita käyttämällä saa helposti niihin sijoitetun pääoman takaisin. Lisenssioptimoinnin avulla voidaan arvioida ja pitää käytössä ainoastaan ne sovellukset ja lisenssimäärät, joiden käytöstä on hyötyä kyseisen yrityksen ydinosaamisen kannalta. Miten tämän saa sitten tietää? Alkuun pääsee muutamalla yksinkertaisella kysymyksellä:

  • Kuinka monta eri sovellusta on yrityksen käytössä?
  • Kuinka monta käyttäjää on yhdellä sovelluksella?
  • Keitä ovat käyttäjät?

Jos oheisiin kysymyksiin vastaaminen vaatii tuntien työtä, on yrityksellä tarvetta ICT-infran hallintajärjestelmälle. Mutta miksi kaikilla sitten ei ole jo käytössä tätä loistavaa järjestelmää? ICT Asset Management -sovellusten hankintaa ja käyttöönottoa hidastaa se fakta, että sovelluksen businesskriittisyys on alhainen. Lisäksi sovellusten lisenssienhallinta on vain yksi osatekijä ICT-käyttöomaisuuden hallinnassa – sen lisäksi tarvitaan yksityiskohtaiset tiedot laitteistosta eli listaus kaikista työasemista, palvelimista, mobiililaitteista sekä muista verkossa olevista aktiivi- ja passiivilaitteista.

 

Kiistattomat edut puhuvat puolestaan

ICT-infran hallintajärjestelmän edut ovat kuitenkin kiistattomat ja tehdyt tutkimukset vahvistavat, että käyttöönotto on tuonut konkreettista hyötyä kaikille sen omaksuneille organisaatioille: Ohjelmisto-omaisuuden hallinta eli SAM (Software Asset Management) yhdistettynä kokonaisvaltaiseen ICT-infran hallintajärjestelmään maksaa itsensä takaisin nopeasti. Kustannustehokkuuden lisäksi järjestelmän hyötyjä ovat muun muassa raportoinnin helppous ja nopeus. Aikaa jää varsinaiselle työlle ja liiketoiminnan kehittämiselle, kun kaikki tiedot löytyvät yhdestä paikasta.


– Timo Juhola, myyntipäällikkö Cubescom

Tarjoamme käyttöösi markkinoiden monipuolisimman järjestelmän ICT-infrastruktuurin hallintaan. Ota yhteyttä, niin kerron lisää Clearpulsesta.

Timo Juhola, myyntipäällikkö timo.juhola@cubescom.fi | +358 50 304 9579