Sopiiko valmisratkaisu kaikille vai onko räätälöity ohjelmistoratkaisu parempi valinta? Artikkelit

Nykypäivänä suositaan paljon valmiita ohjelmistoratkaisuja niiden helppouden, nopeuden ja edullisuuden vuoksi. Asiakkaalle räätälöityjä toteutuksia saatetaan pitää kalliina ja työläinä. Mutta onko asia todella näin ja sopiiko pakettiratkaisu kaikille? Mitä etuja tavoitteiden mukainen, räätälöity ohjelmistoratkaisu tuo mukanaan?

Mikä on tavoite ja tarve?

Liikkeelle kannattaa lähteä tavoitteesta eikä ratkaisusta. Haetaanko ohjelmistolla uniikkia kilpailuetua vai onko tavoitteena vain luoda samankaltainen ratkaisu kuin kilpailijoillakin? Tarkka määrittely auttaa jatkossa ja vaikuttaa oleellisesti valittavaan ratkaisuun. Valinnassa kannattaa luottaa sellaiseen ohjelmistoalan ammattilaiseen, jolle sekä valmisratkaisut että räätälöidyt toteutukset ovat tuttuja. Ammattilaisen avulla tavoitteet ja määrittelyt saadaan tehtyä kattavasti, ja toteutukseen valitaan paras vaihtoehto.

 

Kustannukset

Joskus kuulee sanottavan, että räätälöidyt ohjelmistoratkaisut ovat automaattisesti kalliimpia ja vaikeampia toteuttaa kuin valmisratkaisut.

Nykypäivänä koodaus on kehittynyttä ja monimutkaisiakin ratkaisuja saadaan tehtyä kustannustehokkaasti.

Jos tarkastellaan vain käyttöönottoprojektin kustannuksia, räätälöinti voi näyttäytyä kalliimpana vaihtoehtona. Todellisuudessa kokonaiskustannuksiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuten tuotelisenssit, liiketoimintatarve ja tarvittavat integroinnit ja jatkokehitys. Valmispaketin taivuttaminen väkipakolla ”vääränlaiseen” tarpeeseen voi tulla selvästi kalliimmaksi kuin räätälöidyt ohjelmistot.  Lopulliseen hintaan vaikuttaa siis tavoite, tarve ja toteutusteknologiatason oikeaoppinen valinta.

 

Osaava kumppani apuna valinnassa

Osaavan kumppanin valinta on siis avainasemassa, jotta valitaan oikea ratkaisu. Omalle kontolle jää määritellä se, rakennetaanko ohjelmisto liiketoiminnan ehdoilla vai voidaanko oma bisnes sopeuttaa valmistuotteen rajoitteisiin sopivaksi?

 

Haetko ylivoimaista kilpailuetua?

Voidaanko sanoa, milloin räätälöidyt ratkaisut ovat paras valinta? Kyllä voidaan varsinkin silloin, kun haetaan ylivoimaista kilpailuetua. Valmiin tuotteen päälle syntyy samankaltaisia lopputuloksia. Periaatteen voikin tiivistää: mitä räätälöitävämpi tekninen pohja on, sitä vapaammin se on mukautettavissa liiketoiminnan tarpeisiin. Vertauskuvana voisi toimia samankokoinen ja -näköinen miesten puku, joka istuu yhdelle hyvin, mutta muille se on sopimaton ilman monimutkaisia räätälöintejä.

Toiveiden ja tavoitteiden mukaan tehty toteutus toimii parhaiten ja sen avulla voi erottua massasta.”


Pitkä kokemuksemme ohjelmistokehityksen parissa varmistaa, että onnistut. Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää.”

Liiketoimintapäällikkö Kari Juvonen
kari.juvonen@cubescom.fi  |  +358 40 505 3133