SharePointin ja O365:n ”oireet” vuodelle 2019 Artikkelit

Cubescomin Office 365 -asiantuntija Pasi Pohjola ruotii vuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessaan SharePointin ja O365:n muutoksia, ominaisuuksia tai rehellisesti sanottuna ”oireita.” 

”SharePoint-ihmiset ovat kemujen tylsintä sakkia – melkein kuin tietokantaihmisiä!  Aloitan siis olennaisella, ennen kuin notkahdat horteeseen: Teams on valmis korvaamaan Skype for Businessin; Teams tulee korvaamaan Skype for Businessin; yrityksessäsi tulee olemaan ongelmia; ja kenelläkään ei näytä olevan tiedossa ehdotonta päivää, jolloin SfB katoaa O365-palveluista. Moni käyttäjä ei pidä pyylevämmästä käyttökokemuksesta, osa taas laulaa suvivirttä into pinkeänä. Varaudu muutokseen jo nyt valitsemalla pilottikäyttäjiä, joiden keskustelut ohjataan ainoastaan tiimeihin.

 

Vilkaise O365-tiekarttaa. Tämän kirjoituksen aihe on vuosi 2019, joten jokainen muistaa aloittaa lukemisen sivutuksen oikeasta kohdasta ja tämä koskee myös teitä siellä perällä!  Tarkoitukseni ei ole muuttaa marginaalista lukijakuntaani zombieiksi, joten yritän poimia joitakin olennaisimpia kohtia.

 

Valikoidut nähtävyydet O365-tiekartalta

Teamsiin on tulossa uusia ominaisuuksia: osa erityisesti teknisempää  asiakaskuntaa ajatellen. Haukotus. Esimerkiksi ylläpitäjät voivat pian määrittää, mitä kirjastoja käyttäjien toivotaan synkronoivan tiimin omalta SharePoint-sivulta.

 

Vuonna 2018 höpötetty GDPR on sulanut; tänä vuonna on muodikasta puhua Teamsistä.  Mikäli GDPR ja tähän etäisesti kiinnittyvät ominaisuudet kuitenkin vielä kiinnostavat, nostan esille muutaman uuden ominaisuuden. Selitteille on tulossa ensimmäisen vuosineljänneksen sisällä sisällön luokittelun keskitetty analytiikkaa. Teams-käyttäjiä muistetaan vuonna 2019 tarjoamalla ylläpidolle mahdollisuus luoda sääntö (DLP), joka estää chatistä arkaluonteista tietoa sisältävät viestit. Mikäli selite tai DLP ei terminä soita kelloa, voit tutustua edelliseen blogiartikkeliini. Myös salattujen pdf -tiedostojen lähettäminen ja viestipohjan kustomoiminen tulee mahdolliseksi.  Tulossa on myös, epäilemättä toivottu, mahdollisuus toteuttaa tietoturvahyökkäys omaa ympäristöä vastaan. Toivottavasti tämä saa teidät tutkailemaan alkuperäistä lähdettä, joten en kerro asiasta enempää. Tekstirivit ovat muutoinkin pahasta, ja minulle on kerrottu, ettei fontin pienentäminen ole sallittua.

 

OneDriven osalta on tulossa madollisuus määrittää jaettu tiedosto lukumoodiin, jolloin tiedostoa ei ole mahdollista ladata käyttäjän koneelle. Tämän lisäksi jakolinkki voidaan suojata salasanalla.

 

Modernit sivustot kehittyvät (kannattaa muuten kurkata täältä, mikäli suunnittelet modernin intranetin hankkimista). Meganavigaatioiden ja alatunnisteiden tulisi olla vyörymässä introihin. Muutakin on tulossa, mutta käsi ylös: Kenen mielestä ”Countdown Timer” -verkko-osa on oikeasti muuta kuin pitkästyneen koodarin ajanvietettä? Tämänkin osalta olisi voitu rakentaa jotain hyödyllistä kuten ”Shoot ’em up”  -verkko-osa, jossa sana ”them” on korvattavissa mieliasiakkaallasi. Microsoft on itse paras esittämään moderneihin sivustoihin tulevia muutoksia, joten tästä voit lukea lisää. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-SharePoint-Blog/Build-your-modern-intranet-with-SharePoint-in-Office-365/ba-p/255453

 

Yammerin vastaisku

Yammeria ei ole unohdettu. Yammer-välilehti on tulossa Teamsiin ja ominaisuuksien tulisi olla tarjolla, kun luet tätä kirjoitusta. Itse uskon tämän puhtaasti viran puolesta tai sitten Microsoftilla ei vietetä joululomia. SharePoint muuttuu ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Yammeriin ladattujen tiedostojen oletussijainniksi. O365-ylläpitäjille muutos on tervetullut kuin kenelle tahansa kontrollifriikille. Kesän aikana Yammeriin saapuu ”usein kysytyt kysymykset” -toiminnallisuus eli suomalaisittain Urho Kaleva Kekkoset.

 

”Omenaihmisille” on tulossa paljon Outlookiin liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat epäilemättä tärkeitä ”Mac-persoonille”. Esimerkkinä jaettujen postilaatikoiden tuki iOS:lle. Windows-käyttäjät muuten pääsevät lähettelemään animoituja GIF -tiedostoja Outlookista. Sano se kihvelein! 😉

 

Lopuksi

Tässä oli melkoisen paljon O365-asiaa, mutta SharePoint 2019 on täällä. Tällä kerralla muutos on merkittävämpi kuin SharePoint 2013 -migraatio SharePoint 2016 -versioon. SharePoint 2019 tuo paljon O365:sta tunnettuja ominaisuuksia, mutta myös osa edellisissä SharePoint -ympäristössä tuetuista ominaisuuksista poistuu.  Mikäli olet suunnittelemassa migraatiota, kartoita onko nykyisessä intrassa käytössä poistuneita ominaisuuksia. SharePoint 2019:n uusiin ja poistuviin ominaisuuksiin voit tutustua tästä linkistä.”

-Pasi Pohjola, Cubescom-


Meiltä laadukkaat ja helposti käyttöönotettavat digitaalisen työn ratkaisut tehostamaan liiketoimintaasi. Ota yhteyttä jo tänään.”

Jani Laakso, myyntipäällikkö
jani.laakso@cubescom.fi
+358 40 1837 447