Mikä ihmeen PWA eli Progressive Web App? Artikkelit

Verkkosovellusten rakentamisen yhteydessä herää usein kysymys, voisiko työn alla oleva sovellus olla käytettävissä mobiililaitteilla tai saisiko sen tietokoneen työpöydälle. Useimmiten se on mahdollista, mutta lähes yhtä usein kyse on huomattavasta lisäkustannuksesta. Varsinkin  pienemmissä projekteissa hinta onkin usein rajaava tekijä. PWA eli Progressive Web App on verkkoteknologiakokonaisuus, joka antaa työkaluja myös tähän tarpeeseen, ja mahdollistaa sovelluksen asentamisen puhelimen aloitusnäkymään tai työpöydälle käyttäjän toimesta – ilman valtavia kustannuksia.

Moninaisia etuja

Progressive Web App -teknologia mahdollistaa sovelluksen asentamisen puhelimen aloitusnäkymään tai työpöydälle käyttäjän toimesta. Laitteelle asentuvat ohjelman keskeiset osat, ja viimeinen tilanne tallentuu välimuistiin. Tämän seurauksena sovellus käynnistyy nopeasti, vaikka käyttäjän verkkoyhteys olisi huono tai kokonaan pois käytöstä. Koska sovellus on verkossa yhdessä paikassa, se päivittyy kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Verkkosovelluksen omistajalle tämä tuo huomattavat kustannussäästöt, kun ylläpidettävänä on vain yksi sovellus.

Normaalin verkkosovelluksen lisäksi PWA-sovellus mahdollistaa laitteen natiivien ominaisuuksien käytön. Puhelimessa sovellus toimii täyden ruudun tilassa ja työpöydällä ikkunassa. Ympäristöstä riippuen ohjelma voi myös lähettää ”Push notification” -viestejä tai käyttää laitteen paikannustietoa sovelluksissa, jotka hyödyntävät paikkatietoa. Muita mahdollisuuksia ovat esim. kamera, maksujärjestelmät tai tiedostojen käsittely. PWA tekee myös sovelluksen käyttökokemuksesta verkossa yleensä paremman, nopeamman ja turvallisemman.

  • Luotettava ja nopea
  • Tehokas tapa luoda sovellus usealle alustalle
  • Natiiveja ominaisuuksia web-sovellukseen
PWA Twitter, kuvituskuva

Kuvassa vasemmalla mobile.twitter.com -PWA-sovellus ja oikealla natiiviversio.

Mikä on realismia tänään?

Kuten aina uusien web-tekniikoiden kohdalla, niin myös Progressive Web App -teknologian kohdalla herää kysymys, onko se tarpeeksi valmis käyttöön. PWA-teknologia antaa web-sovellukselle lisäarvoa ja sovellus toimii myös ilman käyttäjän laitteen tukea sille normaalin verkkosovelluksen tapaan. Näin ollen PWA:n mukanaan tuomia mahdollisuuksia voidaan käyttää jo nyt toteutettavassa web-sovelluksessa ilman pelkoa ohjelmiston toimimattomuudesta käyttäjällä.

Tällä hetkellä paras tuki PWA-ominaisuuksille on Chrome-selaimessa ja Android-ympäristössä. Microsoft on tuomassa myös PWA-sovelluksia Microsoft Storeen, jolloin sovellukset ovat ladattavissa Windows 10 -sovellusten tapaan. Myös Applen käyttäjille perustason PWA-tuki tullut Applen iOS ympäristöön viimeisten päivitysten myötä.

Soittele tai jätä yhteydenottopyyntö, niin kerron miten PWA:ta voisi hyödyntää yrityksessänne.
Jari Nietula  |  liiketoimintapäällikkö Cubescom
+358 44 7617 715  |  jari.nietula@cubescom.fi
Kirjoittaja Matti Uusitalo, Cubescom