Mitä bittien jälkeen Kristiina Poutiainen? Keitä me olemme

Kristiina Poutiainen on yksi Cubesomin pitkäaikaisimpia työntekijöitä, mutta hän on jäämässä ansaitulle eläkkeelle 1.3.2018. Haastattelimme Kristiinaa ja selvitimme, mitä kaikkea häneltä on jäänyt mieleen yli 30 vuoden työuran ajalta, joka alkoi ohjelmoinnilla, mutta sittemmin laajeni ohjelmistojen suunnitteluun ja kehittämiseen.

 

Isoja asiakkaita

Kristiina on syntyjään lahtelainen. Hän lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja päätyi sieltä Tietolinkille (nyk. Cubescom) töihin vuonna 1985. Ura bittien parissa alkoi. Yritys oli suhteellisen pieni vielä tuolloin, mutta Kristiina pääsi tekemään töitä isojen asiakkaiden kanssa. Alkuaikojen asiakkuuksista mieleen ovat jääneet erityisesti Seppälä, jolle rakennettiin iso postimyyntijärjestelmä sekä Uponor, jonka asiakasvastuu oli Kristiinalla peräti 10 vuoden ajan.

 

Suuria muutoksia

Kristiinan pitkän työuran varrelle on mahtunut suuria muutoksia. Ohjelmistoteknologioita on tullut lukemattomia ja sovelluskohteet ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Toimintatavat ja -ympäristöt ovat myös kehittyneet ja muuttuneet vaativammiksi. Cubescomilla otettiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa käyttöön sovelluskehitysvälineet, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet uusien teknologioiden nopean käyttöönoton ohjelmistokehityksessä. Kristiina on aina kokenut uudet haasteet positiivisiksi mahdollisuuksi kehittyä ja oppia uutta.

Pitkä työhistoria samassa yrityksessä ei ole itsestäänselvyys. Kristiina Poutiaisen työuralle on mahtunut lukuisia yritysmuutoksia ja YT-neuvotteluja. Raskaimpia hetkiä hänen työurallaan ovatkin olleet YT-neuvottelut ja työkavereiden irtisanomiset, joille ei ole voinut itse mitään.

Ensimmäiset YT-neuvottelut 90-luvun alussa pitkän nousukauden jälkeen olivat shokki kaikille. Sen jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan”, Kristiina muistelee vaikeita lama-aikoja.

 

Uran tähtihetkiä

Kokemusta on kertynyt niin vaatetuksen, elintarvike-alan, valmistavan teollisuuden kuin tukkuliikkeidenkin saralta. Työ on ollut usein projektiluonteista ja tekemisen tahti on ollut kova, sillä asiakastarpeisiin on pitänyt reagoida nopeasti. Kristiina uskoo, että laaja-alainen kokemus liiketoiminnasta on osaltaan auttanut häntä omaksumaan uusia asioita nopeasti. Vaikka työ on ollut välillä hektistä, Kristiina on nauttinut työstään. Hänen mielestään työuran parasta antia ovat olleet asiakkaat ja onnistunut yhteistyö. Myös isojen projektien valmistumiset ovat jääneet tähtihetkinä mieleen. Toki mukavat työkaverit ja heiltä saatu tuki ja apu ovat olleet myös ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Fazer Mylly ja Suomen Viljava ovat Kristiinan viimeisimpiä asiakkuuksia Cubescomilla. Työtehtäviä ja vastuita on jaettu eläköitymistä silmällä pitäen jo pidemmän aikaa. Kristiina jääkin eläkkeelle maaliskuun alussa hyvillä mielin, kun tietää töiden ja projektien jatkuvan vankalla asiantuntemuksella muiden toimesta Cubescomilla. Asiakkaita ja työkavereita tulee varmasti ikävä, mutta varsinaisia töitä Kristiina ei aio eläkkeellä tehdä eikä ikävöidä.

 

Maailman laidalta vauhtia eläkkeelle

Kristiina otti esimakua työstä irrottautumiseen vuosilomallaan jo tammikuun lopussa, kun hän kiersi kolmen viikon ajan Uudessa-Seelannissa. Mitä suunnitelmia tällä Helsingissä asuvalla vauhtinaisella on eläkkeelle?

Varmasti tulen matkustelemaan jatkossakin, kun olen tuosta upeasta reissusta ensin ”toipunut”. Aion nyt ensin ulkoilla ja ryhtyä vihdoin harrastamaan liikuntaa”, Kristiina paljastaa.

Helsingissä asuva Kristiina aikoo myös kuluttaa pääkaupungin kulttuuritarjontaa, josta konsertit ja taidenäyttelyt ovat mieluisimmat kohteet.

Kaksi tytärtäni asuvat lähellä ja yhteydenpito on mutkatonta – käydään yhdessä syömässä tai taidetapahtumissa, mitä kukakin ehtii ehdottaa”, Kristiina kuvailee.

Myös vapaaehtoistyö lasten parissa kiinnostaa ja Kristiina kertoo toiveestaan toimia koululaisten ”läksykummina”. Ja mitäpä muutakaan Poutiainen opastaisi koululaisille kuin matematiikkaa, joka on tälle bittien asiantuntijalle lähellä sydäntä.

Kuva on otettu Kristiinan Uuden-Seelannin matkalta, Fiorlandin kansallispuistosta.


 

Kiinnostaako ura bittien parissa? Ota yhteyttä tai lähetä hakemus. Etsimme jatkuvasti uusia ohjelmistosuunnittelijoita tiimeihimme.