Aivopulsaattori Artikkelit

”Vakiobloggarimme” Matti Timonen Fordionelta pohtii artikkelissaan kyseenalaisia vaikuttamisen keinoja ja virtuaalista aivopesua. Olemmeko jatkuvasti ”aivopulsaattorissa” ja mitä meidän tulisi tehdä, jotta pääsisimme sen pyörteistä pois?

Pikkupoikana opin uuden sanan. Aivopesu. Muistan ihmetelleeni, että miten ne aivot siellä pulsaattorikoneessa oikein peseytyvät. Hyväntahtoisten naurujen saattelemana minut saatettiin todellisuuteen.

Vaikka pulsaattorikoneet vaihtuivat automaattisiin rumpupesukoneisiin, ei aivopesu ole hävinnyt minnekään. Ei ainakaan Pohjois-Koreasta, jossa jo lapsesta asti opitaan ihmeellisen suvun ihmesaavutuksista niin tehokkaasti, että itsenäinen ajattelu tahtoo unohtua tyystin. No, kyllähän se ainakin johtamista helpottaa, kun ei ole kuin yhdentyyppisiä johdettavia.

Aivopesu on ääripää. Paljon kevyempää, mutta omalla tavallaan vielä petollisempaa, on vaikuttaminen sosiaalisen median avulla.

Amerikkalaiset pieraisevat kolme miljoonaa kertaa minuutissa. Amerikkalaiset tykkäävät jostain Facebookissa neljä miljoonaa kertaa minuutissa,” uutisoi Economist-lehti aikoinaan. Ei siis liene turhaa kysyä, miten ihmeessä Donald Trumpista saattoi tulla USA:n presidentti.

Valintaan vaikutti varmaan moni seikka, mutta kuten olemme viime aikoina voineet julkisuudessa kuulla, ei Facebook ollut niistä vähäisin.

Viattomalta tuntuvan kyselyn avulla on voitu manipuloida kymmenien miljoonien ihmisten vaalikäyttäytymistä kertomalla heille ”uutisia”, jotka algoritmit ovat heidän ja heidän ystäviensä profiilitietoien kautta sopiviksi havainneet.

Eikä Facebook ja sen hyödyntäjät todellakaan ole ainoita manipuloija. Netti on täynnä toinen toistaan ihmeellisempää sisältöä tuottavia sivustoja, joiden uutisointiin vaikuttavat vahvasti raha ja erilaiset poliittiset, tyypillisesti äärilaitaa, edustavat näkemykset. Ja koska maailma on isossa muutoksessa, on asiakaskunta enemmän kuin vastaanottavaista.

Asia saattaa vaikuttaa vähäpitoiselta, mutta sitä se ei todellakaan ole. On erittäin todennäköistä, että tällaisen vaikuttamisen johdosta Britannia ei kohta enää ole EU:n jäsen. Sitä, onko tämä hyvä tai huono asia, en rupea pohdiskelemaan.

Eniten minua ahdistaa ajatus siitä, että manipuloinnin seurauksena eräiden arvostettujen tahojen näkemysten mukaan maailma on ajautunut lähemmäksi kolmatta maailmansotaa kuin koskaan aiemmin. Irvokkainta tässä on se, että tavallaan me, tavalliset tallaajat, olemme tämän mahdollistaneet. Hyvin johdateltuina tosin.

Ja jos läntinen maailma osaa, niin osataan sitä myös Venäjällä. Milloin Julia Skripalin tuleva anoppi on ollut Salisburyn myrkkyiskun takana, milloin Syyrian kemiallinen hyökkäys on ollut lavastus. Kaaosta ja hämmennystä on kovin helppoa ja edullista tuottaa. Ja sitä kautta tekemään valintoja, joilla voi olla varsin kauaskantoiset seuraamukset. Voi, voi.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta aletaan soveltaa täysimääräisenä 25.5. Olen kuullut monen huokaavan, kuinka kohtuutonta on määrätä kymmenien miljoonien eurojen sakkoja henkilötietojen väärästä käsittelystä. Suomessa varmaan näin onkin.

Mutta toisaalta en voi olla miettimättä, miltä maailma näyttäisi, mikäli yksittäinen organisaatio olisi GDPR:n sakkojen pelossa päättänyt olla hyödyntämättä yksityisiltä henkilöiltä keräämiään tietoja enemmän kuin arveluttavalla tavalla.

Tai ehkäpä se näyttäisi aivan samalta, kuin nykyisin. Internetin myötä maailma on muuttunut ja valvonta on lähes mahdotonta. Vastuu luetun ymmärtämisestä on siirtynyt enemmän ja enemmän yksilölle. Ja sehän se vasta elämän vaikeaksi tekeekin. Luetun ymmärtämistä kun ei voi ohjata lailla. Siksi jokaisen onkin hyvä pohtia, onko tässä tekstissä mitään totta. Vai onko kaikki puhdasta manipulaatiota? Mene ja tiedä sitä sitten…

Matti Timonen Fordione

Matti Timonen on tehnyt pitkän uran IT- alalla. Hän on toiminut mm. tietohallintojohtajana logistiikka- ja IT -yrityksissä ja vetänyt myös liiketoimintayksikköä. Tällä hetkellä hän toimii hallinnolliseen tietoturvaan keskittyneessä Fordione Oy:ssä konsulttina ja hallituksen puheenjohtajana. Hän on myös yksi yrityksen perustajista.